Over 'De Maze'

 maze 3d
GEGEVENS

Werf: Nicolaas Witsen en Vis

  • Bouwjaar: 1964
  • Bouwnummer: 965
  • Lengte 18,00 m.
  • Breedte: 4,45 m.
  • Diepgang: 1,46 m.
  • Motoren: 2 x 166 Pk
  • Snelheid: 21 km/uur
  • Capaciteit: 30 personen


HISTORIE

Na de oprichting van het Havenbedrijf der Gemeente Rotterdam in 1932 werd eind jaren dertig het eerste representatie vaartuig aangekocht. Het was de 15 jaar oude motorboot "Batavia" van de Rotterdamse Lloyd. Na een verbouwing kwam het schip in de vaart als "De Maze". Dit schip werd in 1965 verkocht aan de Drinkwaterleiding en heeft daar onder de naam "Oude Maas" dienst gedaan als veerboot en inspectievaartuig bij de Berenplaat. In 1962 heeft het Havenbedrijf opdracht gegeven voor de bouw van een nieuw direktie vaartuig zoals we dat nu kennen onder haar naam "De Maze".

Het schip werd in 1964 opgeleverd door de werf Nicolaas Witsen & Vis in Alkmaar. Het schip had geen gelukkige start. Toen De Maze tijdens de eerste reis van Alkmaar naar Rotterdam voer, weigerde door een technisch mankement in de Koningshaven de 'achteruit' en knalde het schip met volle kracht op de Binnenhavenbrug.

De Maze heeft vele prominenten door de haven gevaren, onder hen waren onder andere John Glenn, eerste Amerikaanse astronaut, Mosje Dajan, de legendarische Israelische minister van Defensie, en de filmer Joris Ivens. Ook leden van het Koninklijk Huis waren vooral te gast aan boord van dit vaartuig.

In 1996 werd De Maze door het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam vervangen door 'De Nieuwe Maze", een schip met aanzienlijk grotere afmetingen en voorzien van de nieuwste snufjes. De Maze werd in 1996 in bruikleen gegeven aan het Het Haven Museum. In 2002 werd het schip gekocht door Klemens Key van De Raderstoomboot. Hij renoveerde het schip grondig en liet het haar oude taak weer vervullen. Vele prominenten maar ook overheids instanties die nog steeds veel waarde hechten aan de autentieke en intieme uitstraling van het schip huurden haar voor rondvaarten. In 2008 is het schip aangekocht door het Rotterdamse scheepvaartkantoor, de Van Weelde Shipping Group, waar het dienst zal doen als direktie vaartuig, maar ook verhuurd zal worden aan hen die daar prijs op stellen.

 

Informatie & reserveringen

logo goedehuys 200

Bezoekadres:
Rhijnspoort 251
CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Postadres:
Postbus 530
2900 AM  CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Tel.: +31 (0)10 - 202 82 11
Fax: +31 (0)10 - 202 78 77
Email: info@goeiehuys.nl 
Website: www.goeiehuys.nl 

 

Copyright © 2016 't Goeie Huys. Alle rechten voorbehouden.